Hoe een informele sfeer de creativiteit op de werkvloer positief kan beïnvloeden.

Elke dag moet een mens nieuwe ideeën verzinnen. Creativiteit is daarbij erg belangrijk. Een informele werksfeer kan helpen bij het ontwikkelen van creativiteit, maar hoe? Lees gauw verder!

Posted by Mariah 1 year ago

Creativiteit is voor de communicatiesector erg belangrijk. Elke dag moeten er weer nieuwe ideeën bedacht worden: een nieuwe strategie, content voor social media, een artikel, en ga zo maar door. Nieuwe ideeën en invalshoeken ontstaan door out-of-the-box te denken. Een informele sfeer op de werkvloer kan hierbij helpen, maar hoe werkt dit? We hebben een paar manieren om meer creativiteit te creëren op de werkvloer op een rijtje gezet.

1. Elkaar helpen

Als je even vastloopt met een bepaalde taak, is dat helemaal niet erg. Stap op een collega af en geef aan dat het niet lukt. Luister naar de invalshoek van de ander en gebruik dat in combinatie met je eigen ideeën. Door samen te werken, kan er een nieuw verfrissend idee ontstaat, dat je misschien niet in je eentje had kunnen bedenken. Geef elkaar daarnaast ook de ruimte om te ontwikkelen. Creatieve ideeën ontstaan niet in één keer. De één wordt ontzettend creatief van een beetje tijdsdruk, terwijl de ander volledig blokkeert. Creatief denken is een proces van vallen en opstaan. Fouten maken mag en is zelfs nodig om te groeien.

2. Positiviteit

Een positieve werksfeer is van groot belang. Positiviteit is een stimulans om door te gaan en meer ideeën te verzinnen. Creëer een werkomgeving, waarbij iedereen naar elkaar toe kan komen. Mensen durven hun ideeën of inzichten te delen als ze weten dat ze niet totaal worden afgebrand. Een open sfeer waar wederzijdse feedback mogelijk is, stimuleert de creativiteit. Als het idee van de ander goed is, zeg dat dan. Geef complimentjes.

3. Samen lachen

Lachen is gezond. Je hersenen maken meer endorfine aan, de adrenaline neemt toe en je wordt meer ontspannen. Door ook op de werkvloer met elkaar te kunnen lachen en grapjes met elkaar te maken, kan de creativiteit toenemen. Bijvoorbeeld door bepaalde (grappige) momenten met elkaar te delen, ontstaat er een betere band tussen collega’s en dit bevordert de creativiteit. Forceer het niet: als je een goede klik hebt met je collega’s, dan komt het lachen natuurlijk vanzelf.

4. Huiskamer

Mensen voelen zich prettiger in een mooie omgeving. Een werkplek die mooi is aangekleed, komt de sfeer ten goede. Hang schilderijen op, zet planten en beelden neer en maak gebruik van veel kleuren. Door te kijken naar kunst, worden je hersenen in beweging gebracht. Het gaat hierbij om balans: het blijft natuurlijk wel een plek waar gewerkt moet worden. Muziek stimuleert ook om creatief te denken. Muziek wekt een gevoel op, wat kan helpen bij bepaalde beslissingen of de vormgeving van je idee. Zet muziek op, waardoor je je nog wel kunt concentreren, maar ook door geïnspireerd raakt.

Tip 1. Maak het niet te druk! Een opgeruimde ruimte is een opgeruimd hoofd. Tip 2. Vergeet niet, het is wel een kantoor. De ruimte moet niet té huiseljk zijn. Er moet nog wel een werkfsfeer blijven hangen. Tip 3. Zet niet te drukke muziek op, maar muziek waardoor je je nog wel kunt concentreren.